Drie auteurs hebben een boek geschreven met in de titel oktober: Ray Bradbury (The October Country), Zoë Wicomb (October), en Homer Hadley Hickam Jr (October Sky). Omdat deze drie auteurs ieder op zich boeiende figuren zijn en interessante boeken hebben geschreven, wijd ik deze keer twee blogs aan de maand oktober in de literatuur. Ik begin met Ray Bradbury.
Ray Douglas Bradbury (22 augustus 1920 – 5 juni 2012) is bekend geworden om zijn roman Fahrenheit 451 (uitgekomen in 1953) en zijn korteverhalenbundels The Martian Chronicles (1950), The Illustrated Man (1951) en The October Country (1955). The October Country is een verzameling van negentien macabere korte verhalen. Om een indruk te geven, het verhaal “Skelet” gaat over een man die ervan overtuigd raakt dat zijn skelet hem wil ruïneren. Hij gaat hiervoor een onorthodoxe specialist raadplegen. In "The Small Assassin" raakt een vrouw ervan overtuigd dat haar pasgeboren baby haar wil vermoorden. En in "There Was an Old Woman" wordt verteld over een oude vrouw die jarenlang de dood trotseerde. De dood bedroog haar op een dag en stal haar lichaam, maar ze liet zich daardoor niet tegenhouden.
Fahrenheit 451 is een dystopische roman uit 1953. Het schetst een toekomstige Amerikaanse samenleving waarin boeken verboden zijn en 'brandweerlieden' alle gevonden boeken verbranden.
De maand oktober symboliseert in de literatuur vaak verandering en verval. Misschien dat ook Halloween, dat op 31 oktober wordt gevierd, de avond voor Allerheiligen, een rol speelt. Voor de Kelten markeerde deze dag (Samhain genoemd door hen), het begin van de winter, een tijd van duisternis en kou. De Kelten geloofden dat tijdens Samhain de grens tussen onze wereld en die van de geesten vervaagde en de deur naar de onderwereld een stukje werd geopend. Bradbury bracht in 1972 The Halloween Tree uit, een fantasie-verhaal dat de geschiedenis van Samhain and Halloween beschrijft.
Bradbury woonde bij zijn ouders totdat hij in 1947, op 27-jarige leeftijd, trouwde met Marguerite McClure. Ze bleven getrouwd tot haar dood in 2003. Maggie, zoals ze liefkozend werd genoemd, was de enige vrouw met wie hij ooit een relatie had. Ze kregen vier dochters. Bradbury heeft nooit een rijbewijs gehaald, hij maakte gebruik van het openbaar vervoer of zijn fiets. Er zijn in zijn leven nog meer sympathieke wetenswaardigheden. Zo was hij een groot voorstander van openbare bibliotheken en zamelde hij geld in om te voorkomen dat bibliotheken in Californië moesten sluiten vanwege bezuinigingen. Hij zei: "bibliotheken hebben me opgevoed". Toen de publicatierechten voor Fahrenheit 451 (zijn meest bekende roman) in december 2011 voor verlenging in aanmerking kwamen, stond Bradbury de publicatie ervan in elektronische vorm toe, op voorwaarde dat de uitgever, Simon & Schuster, toestond dat het e-book digitaal kon worden gedownload door elke bibliotheekbezoeker. Deze titel is nog steeds het enige boek in de catalogus van Simon & Schuster waarvoor dit mogelijk is. Bradbury werd ooit omschreven als een "Midwest surrealist" en wordt vaak bestempeld als een sciencefictionschrijver. Hij verzette zich echter tegen die categorisering en definieerde sciencefiction als "de kunst van het mogelijke" en fantasy als “de weergave van het onwerkelijke”. Zie voor meer informatie: https://en.wikipedia.org/wiki/Ray_Bradbury.
De oorspronkelijke cover van The October Country met een illustratie van Joseph Anthony Mugnaini (1912 – 1992) , geboren in Lucca, Italië. Mugnaini was sinds 1952 de illustrator van de boeken van Bradbury.
Ray Bradbury in 2009
Reactie plaatsen
Reacties