De maand ‘juli’ is genoemd naar Julius Ceasar, de bekende Romeinse generaal, schrijver en dictator. Ondanks een online zoektocht slaagde ik er niet in om een boek te vinden met ‘juli’ in de titel. Wel zijn er verschillende boeken die zich (deels) in de maand juli afspelen. Met dank aan ChatGPT vond ik de volgende boeken:
- “The Sun Also Rises" is de eerste roman van Ernest Hemingway (uitgegeven in 1926). Dit autobiografisch verhaal begint in Parijs en verplaatst zich vervolgens naar Spanje, waar de personages in juli tijdens het beroemde San Fermín festival (6-14 juli) in Pamplona de stierengevechten bezoeken. De hoofdpersoon, Jake Barnes, is een veteraan uit de eerste wereldoorlog die als gevolg van een verwonding aan het front geen seks meer kan hebben. De beschrijvingen van de hitte en de festiviteiten dragen bij aan de sfeer van het verhaal. De roman wordt algemeen beschouwd als Hemingways beste werk.
- "The Great Gatsby" door F. Scott Fitzgerald (uitgegeven in 1925) speelt zich af op Long Island en in New York gedurende de zomer van 1922. Hoewel het boek zich over meerdere maanden afspeelt, is de cruciale climax, inclusief de dramatische confrontatie tussen Gatsby en Tom Buchanan, gesitueerd op een zinderend hete dag in juli.
- "To Kill a Mockingbird" door Harper Lee (uitgegeven in 1960). Met dit boek won Lee in 1961 de Pulitzer prijs voor fictie. Het verhaal speelt zich af in de zomermaanden, en de gebeurtenissen in het proces van Tom Robinson vinden plaats in juli. De hitte van de zomer benadrukt de spanning en emoties die door het stadje Maycomb heen trekken. Het verhaal speelt zich af in de jaren 1933-1935 tijdens deGrote Depressie in het fictieve stadje Maycomb. Vader Atticus Finch is advocaat; de moeder is overleden. Een belangrijke rol wordt gespeeld door Calpurnia, de zwarte huishoudster. Finch, een wat verstrooide, maar onverzettelijke man, wordt aangesteld om de zwarte Tom Robinson te verdedigen, die ervan verdacht wordt dat hij een blank meisje heeft mishandeld en verkracht. Het vermeende slachtoffer is Mayella, de oudste dochter van de plaatselijke dronkenlap Bob Ewell. De familie Finch krijgt het zwaar te verduren in Maycomb, waar racisme een dagelijkse realiteit is.
- "The Talented Mr. Ripley" door Patricia Highsmith (uitgegeven in 1955). De jonge Thomas Ripley wordt door scheepsmagnaat Herbert Greenleaf gevraagd om zijn zoon Dickie, die in een Italiaans dorpje verblijft, over te halen terug te keren naar Amerika. Ripley reist af naar Europa, en raakt al snel in de ban van Dickie en het leven dat hij leidt. Wanneer zijn nieuwe leventje wordt bedreigd blijkt waartoe hij in staat is... Een groot deel van het verhaal speelt zich af tijdens een zomer in Europa met cruciale gebeurtenissen die plaatsvinden in juli. De zomerhitte en het vakantiegevoel vormen een scherp contrast met de duistere gebeurtenissen van het verhaal.
- “Hartje zomer” door Jan Siebelink (uitgegeven in 2009). De tien verhalen van Hartje zomer worden gezien als Siebelinks beste proza. Ze gaan over vriendschap en liefde, dood en angst, geluk en illusie. Jeugdherinneringen staan centraal: daarbij gaat het niet alleen om het verlies van het paradijselijke bestaan, maar evenzeer om de verovering van een nieuw levensperspectief.
- “Bleekers zomer” is het debuutvan Mensje van Keulen en verscheen in 1972 bij de Erven Thomas Rap in Amsterdam. De tegenstelling tussen vrijheid en veiligheid loopt als een rode draad door de roman. Den Haag, symbool van kleinburgerlijkheid en sleur, contrasteert scherp met Amsterdam, de stad van non-conformisme en vitaliteit. In ‘Bleekers zomer’ van Mensje van Keulen besluit Willem Bleeker op een zomerse dag zijn werk en gezin in de steek te laten en naar Amsterdam te vertrekken. Hij zoekt er zijn tante Daatje Kippers op en zijn jeugdvriend Gerrie Fontijn, die te midden van enige schilderachtige figuren een wat louche bestaan leidt. Samen met Fontijn belandt hij o.a. op de Zeedijk, waar hij dronken wordt en zich tegen zijn zin door Dikke Annie laat meenemen.
Bovenstaande werken gebruiken de maand juli en de zomerse setting om specifieke stemmingen en thema's te benadrukken, zoals hitte, passie, spanning, en verandering.
Vintage Book Cover Illustration "The Sun Also Rises" door Cleo Damianakes (1926)
Ernest Hemingway in de zomer van 1925 in een Spaans café in Pamplona, in het gezelschap van de personen die hij afbeeldde in zijn roman "The Sun Also Rises". Van links naar rechts, zittend: Hemingway, Harold Loeb, Lady Duff Twysden, Hadley, Don Stewart en Pat Guthrie (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Sun_Also_Rises)
Reactie plaatsen
Reacties